Slalom är en teknisk gren inom skidsport

Den mest tekniska grenen inom alpin skidåkning är slalom. Portarna är placerade tätt tillsammans, vilket gör att utövaren måste göra väldigt snabba svängar. Åkaren behöver även göra tvära riktningsförändringar, vilket gör åkningen väldigt teknisk.

Slalom är en teknisk gren inom den alpina skidåkningen. Portarna i denna gren är placerade betydligt tätare än vad de är i storslalom. Det innebär att svängarna behöver vara mycket snabba och det krävs att skidåkaren kan göra tvära riktningsförändringar för att klara av banan. Åkarna inom slalom kör oftast rakt på portarna, vilket gör slalom till en mäktig tävlingsgren inom alpin skidåkning.

Deltagarna åker två åk

Banorna inom slalom har från 140 till 220 meters vertikal fallhöjd för damer och 180 till 220 meters vertikal fallhöjd för herrar. Det är ungefär 40-75 portar på banan. Slalomtävlingar består av två olika åk på två olika banor som genomförs under samma dag. Från det första åket går de 30 skidåkarna som har de bästa tiderna vidare och får genomföra det andra åket. I det andra åket startar alla deltagarna i omvänd ordning och den med sämst tid startar. När båda åken är genomförda läggs tiderna samman och en vinnare utses.