Alpin amatörskidåkning

Alpin skidsport

Alpin skidsport är något som både nybörjare och mer erfarna skidåkare kan utöva. Att åka skidor som amatör går att göra på flera olika sätt och är väldigt populärt. Sedan finns det alpin skidåkning där utövare tävlar i olika discipliner och det är något helt annat än utförsåkning som fritidsintresse.

Skidsport är både en idrott där deltagare kan tävla mot varandra och en motionsverksamhet. All utövning sker på snö med skidor alternativt en snowboard. Skidsport omfattar de nordiska tävlingsgrenarna, vilka är längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination. Även alpin skidåkning, skidorientering och freestyle är grenar som aktiva tävlar inom. De senaste åren har det lagts till fler grenar inom skidsport som speedskiing och telemarksåkning. Skidskytte klassas som en egen idrottsgren.

Alpin skidåkning kan alla utföra

Alpin skidsport är väldigt populärt i stora delar av världen, både på proffsnivå men även på amatörnivå. Alpin skidåkning är något som alla kan utöva på sin egen nivå, vilket har gjort det till en sport som många olika människor gillar. Dessutom är den en gren som många barn också kan utöva. Det är inte sällan som familjen åker på semester för att kunna åka skidor utför.

Skidmodellerna är många inom alpin skidåkning

När det kommer till alpin skidsport finns det flera olika skidor att välja mellan. Det är viktigt att välja skidor utifrån det segment som passar för just den skidåkning som ska utföras. De skidåkare som tävlar inom de alpina disciplinerna har specifika tävlingsskidor för varje gren. Dessa skidor är i en klass för sig och en åkare kan ha flera olika par skidor. Det finns flertalet olika skidsegment som passar alla terränger och åkstilar. Det finns dessutom inom varje segment olika modeller för att det ska finnas en skida till skidåkare på alla nivåer.

Skidor i pisten

Pistskidor är skidor som används i den preparerade backen. Med en sådan skida kan du ta dig runt på berget på ett bra sätt oavsett om du åker för nöjes skulle eller vill utveckla din skidåkning. Pistskidor är generellt smala och styva för att skidan ska greppa bra i hård snö. Midjemåttet är mindre än 85 millimeter.

Friåkningsskidor

För att kunna åka bredvid pisten där det förekommer mycket lössnö är det bästa att ha ett par friåkningsskidor. Dessa skidor är bredare för att du ska kunna surfa uppe på snön. Oftast är dessa skidor mjukare än vad en pistskida är. Friåkningsskidor är ofta väldigt mångsidiga och kan även användas i pisten. Midjebredden på friåkningsskidor är ofta från 85 till 90 millimeter. Om du vill gå på topptur finns det specifika turskidor. Dessa skidor kan du sätta hudar under för att enkelt ta dig uppför backen och sedan på ett bra sätt åka ner.

Park- och telemarkskidor

Det finns även parkskidor och telemarkskidor för att kunna åka utför i backen. Parkskidor är till för att enklare kunna göra diverse tricks. Dessa skidor är ofta mjuka och enkla att manövrera. Telemarksskidor skiljer sig en hel del från slalomskidor där hälen är lös och det krävs en speciell åkstil där knäet böjs och hälen lyfts upp i svängarna.